Κατηγορίες

Το φαινόμενο των κουνουπιών μέσα στο χειμώνα !

Posted bymegaservice08/01/20181 Comment(s)

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικοινωνούν με το γραφείο μας και μας ρωτάνε για το φαινόμενο των κουνουπιών μέσα στο Δεκέμβριο θέλοντας να μάθουν τι φταίει και πως αντιμετωπίζεται.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως:

 

Τα κουνούπια είναι ψυχρόαιμα έντομα και προτιμούν τις θερμές θερμοκρασίες από 27°C και επάνω.

Σε μικρότερες από 10°C, συνήθως κάποια από αυτά (όχι όλα τα είδη) πέφτουν σε χειμερία νάρκη για όλο τον χειμώνα.

Τα κουνούπια που είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, ανήκουν στα γένη Anopheles, Culex και Culiseta.

Τα είδη των κουνουπιών όπως καταλαβαίνετε ποικίλλουν και κάποια από τα είδη των κουνουπιών πεθαίνουν όταν ο καιρός γίνεται ψυχρός.

Αυτά, αφήνουν τα αυγά τους στο έδαφος σαν σπόρους, που περιμένουν την ζέστη και τις ανοιξιάτικες βροχές, για να εκκολαφθούν και να… παράγουν μια νέα γενιά.

Τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια ορισμένων ειδών βρίσκουν τρύπες όπου περιμένουν να ζεστάνει ο καιρός, ενώ άλλα βάζουν τα αυγά τους σε παγωμένο νερό και πεθαίνουν.

Τα αυγά κρατούνται μέχρι να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και μπορούν να εκκολαφθούν.

Αυτά συμβαίνουν συνήθως, όταν όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα Δεκέμβριο που η θερμοκρασία ξεπερνά κάποιες ημέρες τους 20°C αλλά και τους 25°C, τότε είναι πολύ λογικό να ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη και να θέλουν να φάνε…

Η ατμόσφαιρα λοιπόν και η αλλαγή της είναι υπεύθυνη για την ύπαρξη των κουνουπιών τη χειμερινή εποχή.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κουνούπια:

  • Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν την ανθρώπινη αναπνοή.Έχουν υποδοχείς στις κεραίες τους που ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται όταν εκπνέουμε.
  • Ο ιδρώτας βοηθά τα κουνούπια να επιλέξουν τα θύματά τους.Το δέρμα μας παράγει πάνω από 340 χημικές οσμές, και μερικές από αυτές μυρίζουν σαν δείπνο στα κουνούπια. Λατρεύουν την οκτενόλη, μια χημική ουσία που απελευθερώνεται στον ιδρώτα, καθώς και τη χοληστερόλη, το φολικό οξύ, ορισμένα βακτηρίδια, λοσιόν δέρματος και άρωμα.
  • Η θερμότητα του σώματος σηματοδοτεί τον στόχο.Τα κουνούπια χρησιμοποιούν αισθητήρες θερμότητας γύρω από τα στόμια τους για να ανιχνεύσουν τη ζεστασιά του σώματός σας – στην πραγματικότητα, το αίμα μέσα σε αυτό – στη συνέχεια προσγειώνονται σε εσάς και εντοπίστε τα καλύτερα τριχοειδή αγγεία για να χτυπήσετε
  • Τα κουνούπια τρέφονται μέρα και νύχτα.Ορισμένα είδη, όπως οι Aedes, είναι καθημερινά, ενώ άλλα, όπως τοCulex, αρχίζουν να δαγκώνουν το σούρουπο και να συνεχίζουν μερικές ώρες στο σκοτάδι.
  • Τα σκοτεινά ρούχα προσελκύουν τα κουνούπια.Θυμηθείτε, έχουν σχεδιαστεί για τη θερμότητα και πιο σκούρα ρούχα διατηρούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα ρούχα.


Η αντιμετώπιση των κουνουπιών:

  • Τα βακτηρίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν τις προνύμφες κουνουπιών.Το Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) είναι ένα εμπορικώς παραγόμενο βακτήριο, που πωλείται σε μορφή σβόλων και σκόνης, το οποίο μπορεί να προσδεθεί σε νερό όπου ζουν προνύμφες. Παράγει πρωτεΐνες που μετατρέπονται σε τοξίνες αφού οι νύμφες το φάνε.
  • Τα εντομοκτόνα λειτουργούν, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.Ακόμα και μία από τις πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από τα τοπικά προγράμματα ελέγχου των κουνουπιών, σκοτώνει τα κουνούπια στην επαφή διαταράσσοντας το κεντρικό νευρικό τους σύστημα. Ωστόσο, τα αυγά και οι προνύμφες συχνά δεν επηρεάζονται. Μόλις διαλυθεί το εντομοκτόνο, τα κουνούπια μπορούν να επιστρέψουν.
  • Οι παγίδες κουνουπιών μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες κουνούπια σε μία μόνο νύχτα.Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της δημόσιας υγείας στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι μια παγίδα Mega-Catch ™ προκάλεσε και σκότωσε περισσότερα από 44.000 θηλυκά κουνούπια από 17 είδη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
  • Τα κουνούπια είναι ιπτάμενα αλλά και βαδιστικά έντομα, όπως τα περισσότερα, γι’ αυτό μπορούμε να ψεκάζουμε σε τοίχους και πατώματα. Το φάρμακο διαρκεί από 15 έως 20 ημέρες και στο διάστημα αυτό καλό είναι να μην πλύνουμε τους τοίχους ή τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού.
  • Το πότισμα τις νυχτερινές ώρες πρέπει να αποφεύγεται, γιατί συσσωρεύεται υγρασία. Να ποτίζετε ή πολύ νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα έτσι ώστε το βράδυ να έχει απορροφηθεί το νερό όπου βρίσκονται τα κουνούπια.
  • Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Καθαρίζετε συχνά τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια (υδρορροές) των σπιτιών.
  • Αντικαθιστούμε τους σπασμένους σωλήνες για να μην τρέχει άσκοπα το νερό και μαζεύονται τα κουνούπια στο σημείο που στάζει.

Δείτε ακόμα:

Mega Service: Ψείρες στα βλέφαρα; Κι όμως υπάρχουν !

  • Σκεπάζουμε (προστατεύουμε) οτιδήποτε μένει ανοιχτό έξω από το σπίτι μας και μπορεί να μαζέψει νερό μέσα του. Π.χ: παιδικές πισίνες, βάρκες, κουβάδες άδειοι, κ.λ.π.
  • Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
  • Στις πισίνες βάζουμε οπωσδήποτε φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται τα αυγά και οι προνύμφες των κουνουπιών.
  • Γενικότερα απομακρύνουμε τα νερά που μπορούν να λιμνάσουν κοντά στο σπίτι μας, γύρω και μέσα σ’ αυτό και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα κουνούπια κατοικούν εκεί που υπάρχει η υγρασία.

1 Comment(s)

Κλειδαράς:
03/01/2020, 06:46:09 PM, www.kleidara.gr
Reply

πολύ κάλο άρθρο

Leave a Comment